Mer lokal mat fra Agder

Fôra - Matregion Agder prosjektgruppe på besøk hos Korshavn Havbruk. F.v: Jon Løvland (Innakva KLYNGE), Åge Igland (Korshavn Havbruk), Hans Petter Klemmetsen (kokk/daglig leder Smag & Behag), Kari Kleivset (Rådgiver Agder Fylkeskommune/prosektleder Fôra), Egil Ytrøy (Rådgiver Agder Fylkeskommune), Trond Moi (kokk/daglig leder Hos Moi) Trine Lohne (Trine på Gården), Berit Stray Egeli (Rådgiver Agder Fylkeskommune) og Frank Sagstuen (Røyland Gård).

Fôra - Matregion Agder jobber for økt bevissthet og kunnskap om lokal mat og la derfor turen til flere av produsentene vest i Agder for først og fremst å gjøre seg kjent, bygge relasjoner og se på muligheter.

Men hva er så mulighetene for økt innslag av lokal mat fra akvauklturprodusentene i regionen? En ting som var helt klart er at de er langt større enn det som hentes ut lokalt i dag. Samtidig er det regelverk som må avklares og verdikjeder må utvikles og samarbeid fungere om det skal vokse.

Kokkene Hans Petter Klemmetsen og Trond Moi ved anlegget til Korshavn Havbruk AS.

Korshavn Havbruk var første stopp hvor både vær og vertskap satte en ekstra spiss på besøket. Følget fikk se sprellende flott laks ved anlegget utenfor Farsund, fisken som skal til de flotteste sushi-bord i store deler av verden. Hva med mer kortreiste råvarer til Agder?

EcoFishCircle AS / Lista Laks AS tok i mot gruppene og presenterte deres konseptet med landbasert oppdrett og viste frem prosjektets batch "#2 med slakteklar laks på over 3.5kg. Det er samme fisken som ble kaldrøkt og servert på Aqua Next Expo 2024 noen uker senere.

Fôra - Matregion Agder prosjektgruppe på besøk hos EcoFishCircle AS. F.v: Trond Moi (kokk/daglig leder Hos Moi), Smiljana Divjak (Daglig leder EcoFishCircle AS), Mats Staddeland (Teknologiansvarlig, EcoFischCircle AS), Trine Lohne (Trine på Gården), Egil Ytrøy (Rådgiver Agder Fylkeskommune), Kari Kleivset (Rådgiver Agder Fylkeskommune/prosektleder Fôra), Berit Stray Egeli (Rådgiver Agder Fylkeskommune) , Hans Petter Klemmetsen (kokk/daglig leder Smag & Behag) og Daniel Jakobsen (Forretningsutvikler, EcoFishCircle AS).

Stolt Sea Farm Turbot Norway AS var siste stopp for dagsturen. Piggvaren finnes allerede i stort omfang i kokkenes restauranter og det et vekket begeistring å se produksjonsanlegget med fisk i alle størrelser frem til slakt, klar for restaurantene.

Robin Scotland, daglig leder i Stolt Sea Farm Turbot Norway AS, gav prosjektgruppen en god innføring i oppdrett av piggvar og avsluttet besøket med en kjempeflott omvisning i anlegget som har eksistert i over 30 år tilknyttet overskuddsvarme som en sidestrøm fra det lokale smelteverket.

Fôra - Matregion Agder jobber strategisk med tre delprosjekt “matpakker”:
Matpakke 1 - Vi jobber for sunnere og mer bærekraftig mat i barnehager og skoler. Dette gjør vi gjennom kunnskapsløft og innkjøpsstrategi i det offentlige.

Matpakke 2 - Vi jobber for bedre rammevilkår og større muligheter for produsenter, foredlere og distributører av lokal mat på Agder.

Matpakke 3 - Vi jobber for rekruttering til mat – og produksjonsfagene gjennom å løfte frem regionens muligheter og mangfold.

Da matpakke 2 har målsetningen: “Fôra på korte verdikjeder” henvender de seg til produsenter, foredlere og distributører. Derfor dette initiativet med besøk til produsentene.

Denne gangen dreide det seg om saltvannsbasert oppdrett. 19. august er dato for neste besøksrunde og denne gangen er ferskvannsbasert oppdrett i fokus. Det blir besøk hos Norsk Ørret på Tonstad og en tur over fjellet for å høre fra Fyri Fish om deres planer med blekeoppdrett på Syrtveit.

Forrige
Forrige

Strategidokument 2024-2028

Neste
Neste

Statssekretæren på besøk!