Hausvik Havlab reiser seg

Det er alltid spennende når drøm blir til virkelighet, og det er kanskje den beste beskrivelsen av det daglig leder Trond Rafoss kjenner på når han ser bortover mot nybygget til Hausvik Havlab AS, som i disse dager er i ferd med å reises i Hausvik.

Ytterst i Rosfjorden ligger Hausvik industriområde som i disse dager utpekes som et særdeles spennende utviklingsområde. Det er stort på akvakultur, men kan også bli en base for kommende havvind-satsning og annen industrietablering om det går som lokalpolitikere og næringslivet ønsker.

Det første som møter deg på vei ned bakkene er et formidabelt grustak hvor entreprenør Lindland Maskin AS opererer sine store maskiner og hvor de laster steinmasser for Velde pukk så støvskyen står. Massene eksporteres blant annet til Nederland til å forsterke diker. Grunnarbeidene til havlab’en har derfor kort vei til gode stein- og fyllmasser.

Utsikten tilnærmet slik den blir fra Hausvik Havlab når den står ferdig bygget. (Foto: Trond Rafoss)

Hva var drømmen og hva er målet nå?
Rafoss peker på at grunnideen med nybygget er å erstatte dagens kontainerstabel. ”Skal man utvikle nye produksjoner trenger en fasiliteter til å gjøre det. Vi har i en tid brukt vanlige handelskontainere, men vi trenger bedre lokaler til systematisk utviklingsarbeid, samtidig med at de som skal jobbe med dette trenger attraktive arbeidsforhold,” påpeker Rafoss.

Videre peker han på at utviklingsarbeid i akvakultur har strenge hygienekrav. Dersom man skal arbeide med ulike arter i samme bygg, kreves det dedikerte innganger til hver av de 10 avdelingene, med mulighet for vask/dusj og skifte av arbeidsklær. Denne typen hygienesluser må benyttes om en skal bevege seg mellom avdelingene. Gründeren opplyser at hele bygget har et intelligent design basert på tanken om sirkulær økonomi ved gjenbruk av ressurser. Ambisjonen er at CO2 og både partikulære- og oppløste næringsstoffer i avløpsvannet fra landbasert fiskeoppdrett skal brukes til ny produksjon av mikroalger og filterspisere som skjellyngel o.l.

Hvem skal inn i bygget?
Innholdet med hvilke leietakere som kommer i Hausvik Havlab’s nybygg er ikke helt klart, men det er i følge Rafoss flere aktører som har ventet på de mulighetene dette gir innen næring, utdanning og forskning. Kapasiteten blir i første omgang tilbudt de selskapene som holder til på Hausvik i dag, blant annet med EcoFishCircle, Ocean Farm, Landbasert Akvakultur Norge, North Sea Shell og Seaweed Production. Dette er selskaper hvor Rafoss selv er med og spiller en sentral rolle. “I tillegg har vi en god dialog med Innakva LAB og andre for å se på muligheter og synergier der,” sier Rafoss.

Ett bygg med flere etasjer
Det er det lokale lyngdalsfirmaet FA Betong AS som bygger selve bygget og ferske bilder fra byggherren viser hvordan bygget reiser seg, nærmest dag for dag. Bygget settes opp i to etasjer på henholdsvis 5 og 3 meter takhøyde og inneholder 10 separate celler hvor hver celle vil fylle nødvendige krav til isolering og avskilte rom for aktivitetene.

“Skal man utvikle nye produksjoner trenger en fasiliteter til å gjøre det.”

Trond Rafoss, Daglig leder, Hausvik Havlab


(Utsnitt fra skisse:
Rever & Drage/
Eirik Lilledrange)

På spørsmål om det blir en 3. etasje som tegningene og tidligere skisser viser svarer han at de ikke har landet helt konkrete planer på det, men de har hyppig møtevirksomhet for å se på mulighetene litt fremover i tid. Rafoss har nok helt klart mange tanker om det, men er mest opptatt av å ta ett steg av gangen og at ting kan få utvikle seg litt etterhvert.

Prospekt på en mulig tredje etasje i Hausvik Havlab’s nybygg. (Skisse: Rever & Drage/Eirik Lilledrange)

Hausvik, verdens navle?
Trond Rafoss har utallige ganger hørt argumentet mot Hausvik sin perifere lokalisering. I forhold til vannkvalitet har imidlertid Hausvik en sentral plassering. Selv liker han å sammenligne det med lokalisering en kjent lindesnesbedrift har. “De lager kontrastvæske til et verdensmarkedet fra sin perifere plassering i distriktet, med en lignende vegforbindelse,” sier Trond Rafoss med et smil.

Det blir særdeles spennende å følge utviklingen på Hausvik videre, både med tanke på aktiviteter innen akvakultur, havvind og annen næringsvirksomhet.

Note:
For ryddighets skyld opplyser vi at Trond Rafoss også er styreleder i Innakva KLYNGE.
Denne artikkelen er ikke knyttet til hans rolle i klynga, men rettet mot hans mangfoldige, entusiastiske og ustoppelige engasjement gjennom flere av klyngens deltagerbedrifter og som daglig leder for Hausvik Havlab AS. (Alle foto: Trond Rafoss)

Forrige
Forrige

Blå Kro i Kvåsfossen den 7. september

Neste
Neste

Det blir visningssenter for laks i Korshavn