Klyngearena som gir god business2business avkastning

Kristian Hermansen i Ogtech AS og Trond Rafoss i Landbasert Akvakultur Norge AS

Helt ytterst på Hausvik industriområde i Lyngdal møter vi to driftige karer som gjennom Innakva KLYNGE har funnet sammen og har er et godt næringssamarbeid gående. Trond Rafoss har en lang fartstid i akvakulturbransjen på Sørlandet. I tillegg til å bygge opp flere selskaper og et stort senter på Hausvik, han han også vært sentral i å løfte frem akvakulturklyngen de begge er en del av. Rafoss var styreleder for klyngen fra oppstarten i 2018 til våren 2023.

Samarbeid
For leverandører i klyngen er det mest interessante det å komme i kontakt med markedet. I klyngen har Trond Rafoss vært opptatt av å legge tilrette for samarbeid og vært et eksempel på hva som er mulig å få til gjennom å støtte og gi hverandre muligheter. Dette var bakteppet når han som produsent gjorde avtale med Kristian Hermansen i Ogtech AS om å levere kompressorbasert oksygen til hele anlegget med all produksjon på Hausvik. Rafoss er en multigründer og det er ikke første gang han spiller andre gode i et Business2Business samarbeid. Alle de grønne tankene, i alle forskjellige størrelser på Hausvik, er laget hos en annen klyngebedrift, Nor-Dan AS på Evje. (Link til omtale i Intrafish)

Trond Rafoss i Landbasert Akvakultur Norge AS (nærmest) er godt fornøyd med leveransen fra Kristian Hermansen i Ogtech AS.

Villighet til å prøve ny teknologi
De fleste har ikke erfaring med dette søker til det vante og det som oppleves trygt. Landbasert Akvakultur Norge runder nå 4 år siden de gikk bort fra oksygen på flasker til bruk av kompressorbasert oksygen fra Ogtech. Trond poengterer at de har flasker stående i backup, men har ennå ikke hatt bruk for de. “Det ble sagt at bruk av konsentrator kun er mekking og ikke til å stole på, men praksisen har vist at det fungerer helt fint med stabil leveranse til hele anlegget. Driftsikkerheten var en bekymring før oppstart, men jeg ser nå at bekymringene var unødvendige og at systemet har svart til forventningene,” sier Rafoss.  Driftsoperatøren som hastet forbi skryter også av at det har virket veldig bra og vært nærmest selvgående.

Oksygenbatteriet har stått ubrukt som backopp siden oppstarten av lokalprodusert oksygen. 

Reduserte kostnader
Fisk produseres i batcher, og ved naturlige driftsstopper følges utstyret opp med service og enkelt vedlikehold. Duoen peker på fordelen med lavere driftskostnader, mye mindre logistikk og at det forenkler alt innen oksygenering. Det aller viktigste er allikevel at det har kuttet dramatisk i kostnader til oksygen, selv når strømkostnadene var på det høyeste. Med tilgang til fornybar energi i form av egenprodusert solstrøm, i kombinasjon med en lagertank, kan kostnadene kuttes ytterligere. Med lagertank kan en også utnytte svingninger i strømprisen med å produsere med lav kostnad og lagre oksygen til senere bruk. Ogtech AS tilbyr også komplette løsninger hvor kunden kun betaler for oksygen, og hvor leverandøren tar ansvar for annet.

Proof of concept
Rafoss fremhever at denne løsningen er lett for småbedrifter å ta i bruk da det ikke trenger noen godkjenning fra andre. For Hermansen i Ogtech ble positiviteten og viljen i Hausvik en åpning til å få ut  det første anlegget og få testet det ut. En slik “proof of concept” er viktig for alle som kommer med nye løsninger til et marked som allerede har faste og innkjørte løsninger. “Det er viktig å få bevist det i praksis, ellers blir det bare prat, sier Hermansen. Erfaringen med større aktører er at de vil ha systemer hvor andre tar ansvar for driften. Markedet fremover vil også kunne dreie seg om oksygenforsyning til lukket i sjø og flere andre bruksområder.

Avansert teknologi

Oksygenanlegget er utstyr med PLS skjerm for betjening og har tilkobling til fjernovervåkning.

Et kvalitetsprodukt
I en tidlig fase gjennomførte Ogtech AS et prosjekt støttet av Blått kompetansesenter Sør rundt renhet på oksygen fra konsentrator. Luften vi puster inn består av 21% oksygen, 78% nitrogen og 1% argon/annet. Fra Atlas Copco konsentratoren på Hausvik ser vi at det kommer 93% oksygen, over 6% argon og under 1% nitrogen. Dette fungerer godt og er et utmerket produkt til bruk for akvakulturprodusenter.

Om Ogtech AS
Ogtech har spesialisert seg på innovative oksygenløsninger, utvikling og levering av avanserte oksygenproduksjonssystemer, skreddersydd for både sjøanlegg og landbasert oppdrett. Selskapet er grunnlagt av erfarne fagfolk fra fiskeoppdrettsindustrien, og i samarbeid med eksperter innen oksygenproduksjon, representerer Ogtech en unik sammensetning av dybdekunnskap og teknologisk ekspertise. De ønsker å fremme fiskevelferd gjennom levering av høykvalitets oksygenløsninger, designet for å minimere energiforbruket uten å gå på kompromiss med effektiviteten.

Om Landbasert Akvakultur Norge AS
Landbasert Akvakultur Norge AS i Lyngdal fokuserer på bærekraftig fiskeoppdrett i et landbasert anlegg. Selskapet ønsker å redusere miljøpåvirkningen fra tradisjonelt oppdrett ved å utvikle innovative løsninger og egen startfôrproduksjon. Anlegget har moderne teknologi for optimal vekst og helse for fisken, med minimalt ressursforbruk. Bedriften samarbeider med forskningsmiljøer og har lagt tilrette for flere FoU prosjekter, studentoppgaver og innovativ teknologiutvikling.

Neste
Neste

Sør-fondet tildeler 15 millioner kroner til Innakva KLYNGE!