FHF tildeler 3,6 millioner til nytt prosjekt til Innakva LAB, UiA og LAN

Innakva LAB har sammen med Landbasert Akvakultur Norge AS (LAN) og Universitetet i Agder (UiA) fått innvilget 3,645 millioner til et prosjekt som skal forske på berggylt. Det er Fiskeri og Havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) som har tildelt prosjektet.

Foto: Norsk Oppdrettsservice AS

Vi er utrolig glade for å endelig kunne dele denne nyheten, det er noe vi har jobbet med en stund.
— Lone Jevne, daglig leder i Innakva LAB.

Prosjektsøknaden er skrevet av Lone Jevne, Trond Rafoss fra Landbasert Akvakultur Norge, og Tove Gabrielsen professor på Universitetet i Agder, som alle blir med når prosjektet starter i januar. I prosjektet skal vi se på om stagnert vann i startfôringen kan gi berggylten en bedre velferd. Vi skal følge berggylten helt fra klekking til den er klar for sjøsetting, og prosjektet går ut 2024.

Bakgrunnen for prosjektet:

Rensefisk brukes som et som et forebyggende tiltak mot lakselus, og er nyttig fordi det ikke stresser laksen og gir en kontinuerlig nedbeiting av lus. Dessverre er tilgangen av oppdrettet berggylt med god kvalitet fortsatt begrenset av flaskehalser i yngelproduksjonen. Dette forsøket vil dokumentere hvordan det mikrobielle miljøet under startfôringen påvirker velferd, overlevelse og kvalitet av berggylt i en kommersiell skala. Vi kommer til å sammenligne to behandlinger, en der berggylten får stagnert vann og levende mikroalger, og en hvor den får utskiftning av vannet og tilsetting av leire. Å gjennomføre dette i kommersiell skala sørger for at resultatene blir næringsrelevante, og å følge berggylten frem til sjøsetting gjør at vi kan se om eventuelle forskjeller vedvarer etter levendefôr fasen.

Forsøket vil gi ny informasjon om bruken av stagnert vann de første dagene av livet til fisken, og metoden vil kunne redusere kostnadene knyttet til lavere behov for levendefôr og oppvarmet vann.



Forrige
Forrige

Læring fra røyeprosjekt i Innlandet?

Neste
Neste

Innakva-prosjektet evalueres