Fôra Matregion Agder på ferskvannstur

En av Innakva KLYNGE’s mange viktige oppgaver er å legge tilrette for kontakt og ønsket besøk til våre deltagerbedrifter. Denne gangen kunne vi ønske Fôra Matregion Agder velkommen tilbake på bedriftsbesøk til flere av fylkets matprodusenter i det blå. Før sommeren besøkte de aktører med saltvannsbasert produksjon, det kan du lese om her. Denne gangen var det aktører i ferskvann som stod på programmet. Aktørene ligger spredt, men vi klarte to besøk denne flotte dagen, inneklemt i en ellers regntung august.

Fôra Matregion Agder på besøk hos Norsk Ørret AS. 
Fv:  Egil Ytrøy (Rådgiver Agder Fylkeskommune), Kari Kleivset (Rådgiver Agder Fylkeskommune/ prosjektleder Fôra), Trond Moi (kokk/daglig leder Hos Moi), Berit Stray Egeli (Rådgiver Agder Fylkeskommune), Hans Petter Klemmetsen (kokk/daglig leder Smag & Behag), Runar Blakstad (daglig leder, Svåholmen AS) , Trine Lohne (Trine på Gården), Mats Tjørhom (driftsleder Norsk Ørret AS), Andreas Lindhom (Norsk Ørret AS) Frank Sagstuen (Røyland Gård), Rune Johannesen (daglig leder Norsk Ørret AS) og Vidar Birkeland (salg, Norsk Ørret AS).

Første støpp var hos Norsk Ørret AS på Tonstad hvor produksjonsprosessen fra yngel til levering på egen slaktetrailer ble presentert og gjestene fikk møte den flotte ørreten ute på anlegget i Sirdalsvatnet. Tidlig samme morgen gikk 4-5 tonn ørret til slakteriet i Mandal og for å gi deltagerne et møte med den flotte Sirdalsørreten overrasket vertskapet sine gjester da de kom i land etter omvisning ute på merdene. Andreas Lindhom og Vidar Birkeland hadde gjort klar nødvendige ingredienser for tidenes lunsj på brygga. Eplegelé og eplejuice fra Røyland Gård ble lagt til og med kyndige kokkehender ble det servert den mest fantastiske lunsjen rett fra grill til gjester og vertskap. Kokkene delte villig tips og triks for den gode smaken:

Bruk minst dobbelt av alt...!
— Trond Moi, Restauranten Hos Moi

Daglig leder Rune Johannessen i Norsk Ørret AS viser hvordan de fra kontrollrommet følger fôring av fisken på skjerm med video-overvåkning fra merdene.

Dagens andre stopp var hos FYRI FISH AS på Syrtveit, rett nord for Evje sentrum. De delte sine planer for landbasert oppdrett av bleke, en lakseart som kun finnes i dette vassdraget. I påvente av konsesjon måtte de besøkende nøye seg med en flott og informativ powerpoint-presentasjon, samt omvisning på anlegget. Fisken i anlegget pr i dag stammer fra arbeidet med å gjenopprette en bærekraftig blekestamme etter at bestanden var kritisk lav på 90-tallet grunnet sur nedbør. Potensialet for produkter fra bleke-produksjon til restauranter og middagsbord på Agder er stort.

Fôra Matregion Agder på besøk hos FYRI FISH AS på Syrtveit. 
Fv:  Kari Kleivset (Rådgiver Agder Fylkeskommune/ prosjektleder Fôra), Trine Lohne (Trine på Gården), Hans Petter Klemmetsen (kokk/daglig leder Smag & Behag), Frank Sagstuen (Røyland Gård), Egil Ytrøy (Rådgiver Agder Fylkeskommune), Trond Moi (kokk/daglig leder Hos Moi), Berit Stray Egeli (Rådgiver Agder Fylkeskommune).

Alte N. Kristoffersen fra FYRI FISH AS gav gruppen fra Fôra Matregion Agder en flott omvisning i anlegget med bleke på Syrtveit.

Fôra - Matregion Agder jobber strategisk med tre delprosjekt “matpakker”:
Matpakke 1 - Vi jobber for sunnere og mer bærekraftig mat i barnehager og skoler. Dette gjør vi gjennom kunnskapsløft og innkjøpsstrategi i det offentlige.

Matpakke 2 - Vi jobber for bedre rammevilkår og større muligheter for produsenter, foredlere og distributører av lokal mat på Agder.

Matpakke 3 - Vi jobber for rekruttering til mat – og produksjonsfagene gjennom å løfte frem regionens muligheter og mangfold.

Matpakke 2 har målsetningen: “Fôra på korte verdikjeder.” Dette spesielt er grunnlaget for besøk til produsenter innen blå næring.

Forrige
Forrige

Pådriver uten sidestykke er borte

Neste
Neste

Produserer flatøsters i Lyngdal