Produserer flatøsters i Lyngdal

Kirill Spiten grunnlegger og daglig leder i Culture Blue på anlegget til Innakva LAB der Culture Blue driver utviklingsarbeidet sitt.

Etter fire måneder med testing ble det klart, Culture Blue AS klarer å få flatøsters til å gyte!

Det hele startet med en epost i begynnelsen av 2023, Kirill Spiten, hadde hørt om gründerhallen til Innakva LAB og lurte på om vi hadde ledig plass. På dette tidspunktet var ikke hallen ferdig bygget, men vi ble enige om at de kunne flytte inn så snart den var klar. Januar 2024, var hallen ferdig, tillatelsene var på plass og alt var lagt til rette for at Culture Blue kunne starte FoU arbeidet sitt.

Vunnet flere priser

Culture Blue ble startet samtidig som at gründerne tok mastergrad på universitetet i Bodø. Det besto av Kirill Spiten CEO & grunlegger og Caroline Grebstad Operations Manager & Co-founder. Planen var egentlig å starte produksjon av flatøsters til mat, men de fant fort ut at flaskehalsen i bransjen lå i å få nok yngel. I løpet av 2022 og 2023 hadde de vunnet flere priser fra Innovajson Norge for ideen sin om hvordan de skulle få flatøstersen til å gyte på land.

I hallen til Innakva LAB på Hausvik produserer Culture Blue flatøsters.

Flyttet fra Bodø til Lyngdal

I løpet av 2023 flyttet de unge gründerne fra Bodø til Lyngdal, og begynte å forberede produksjonen. Januar 2024 var alt på plass og FoU arbeidet kunne startet for fult. Å starte en produksjon med noe nytt er ikke alltid like lett. “Det er mye prøving og feiling når man starter en ny produksjon, og vi har lært utrolig mye på denne tiden” kan Kirill fortelle, før han fortsetter:

“Det første målet var å bevise at de fikk til gytingen, og det neste målet er å få satt ut yngelen i Nederland”

  • Flatøsters (Ostrea eulis) kan bli opptil 17 cm, og lever rett under tidevannssonen og ned til noen få meters dyp.

    Flatøstersen liker vann temperaturer på 16-18 grader Celsius, og trives godt i poller der det blir varmt om sommeren.

    Østers lever av å filtrere vann, og spiser planteplankton, bakterier, og annet den får med seg.

    Les mer om flatøsters her.

  • Stillehavsøsters (Crassostrea gigas) er en invaderende art som har sitt naturlige området i det nordlige stillehavet. Denne ble første gang observert i norge utenfor Kragerø på 80 tallet, og har siden spredt seg til flere steder i Oslofjorden, Sørlandet og nordover til Hordaland.

    Les mer om stillehavsøsters her

Videre testing

Culture Blue er langt fra ferdig med utviklingsarbeidet sitt og har fortsatt seks måneder igjen med testing for å utvikle selskapet, og produksjonsformen. På spørsmål om hva de liker best med å leie plass hos Innakva LAB svarer Kirill:

"Innakva LAB har store fasiliteter som bidrar til at vi får gjort den forskningen vi trenger, og de som jobber der bidrar til at veien vår blir enklere."

Kunder

Yngelen som produseres i Lyngdal selges til Nederland for å være en del av restaureringsprosjekter.

Etter fire måneder fikk Culture Blue fått flatøstersen til å gyte første gang.

Lone Jevne

Daglig leder Innakva LAB

Telefon: 99502954

Mail

Forrige
Forrige

Fôra Matregion Agder på ferskvannstur

Neste
Neste

Kystobservatoriet