Denne mnd. tok vi et viktig steg mot å forstå kystmiljøet vårt bedre, Innakva LAB og Universitetet i Agder i samarbeid med UiT Norges Arktiske Universitet, satte ut et kystobservatorium i sjøen utenfor Farsund og Lyngdal.

Bilde fra utsett av kystobservatoriet. Dette skjedde fra båten Farmar

Dette observatoriet, utstyrt med avanserte instrumenter, vil kontinuerlig logge data om miljøforholdene i området og er plassert på utsiden av ystesteinen (se nøyaktig hvor her). Observatoriet står på bunnen og har en rekke instrumenter festet på tau som går opp til en undervannsbøye på 8m dyp. Vi håper på hjelp med å spre denne informasjonen, slik at ingen fisker den opp. 

Mer helhetlig kunnskap

Kystobservatoriet er en del av UiA sin satsning for å øke forståelsen av kystøkosystemene i Sør-Norge og kommer i tillegg til igangsatte prosjekter som etablering av en tidsseriestasjon i Farsunds skjærgård hvor prøvetakingen skjer månedlig. Ved å samarbeide om å sette ut kystobservatoriet kan vi nå måle viktige parametere som temperatur, salinitet, algebiomasse, strøm, døgnmigrasjon hos dyreplankton og i neste runde nitratinnhold i vannet.

Dette vil gi oss verdifull innsikt i de fysiske og biologiske forholdene som påvirker kysten vår, og som igjen kan informere beslutninger om bærekraftig bruk og forvaltning av havområdene. Utsettet ble ledet av Professor Tove M Gabrielsen fra Universitetet i Agder i samarbeid med Daniel Vogedes fra UiT Norges arktiske universitet, Kristoffer Monrad fra UiA og Lone Jevne fra Innakva LAB. 

  • Kystmiljøstasjonen er en basestasjon med et CTD instrument som måler Salinitet, temperatur og dybde.  Disse instrumentene er festet til et tau som går fra en undervannsbøye til en vekt på bunnen vil kunne gi grunnleggende informasjon om kystmiljøet.

    Samtidig vil en slik installasjon gjøre det enkelt for andre parter å henge på sine sensorer, slik at vi sammen kan bygge et kystobservatorium som dekker et bredt spekter av relevante miljøparametre.

    I tillegg til CTD så er det allerede hengt på og planlegges å henge flere sensorer,

    bl.a. en som måler fluorosens som gir en indikator på produktiviteten i det planktoniske næringsnettet

    UiT har lånt oss et instrument som måler både strøm og akustikk

    temperaturloggere på flere dyp

    nitratmåler – planlagt fra 2025

Professor Tove Margrethe Gabrielsen med CTD instrumentet. Kristoffer Monrad i bagrunnen.

Åpenhet og Samarbeid

Dataene som samles inn av kystobservatoriet vil være åpent tilgjengelige for alle. Dette betyr at forskere, studenter, miljøorganisasjoner, og andre interesserte kan få tilgang til informasjonen og bruke den til sine egne prosjekter og studier. Vi er også åpne for at flere aktører kan bli med og samarbeide om kystobservatoriet. Enten det dreier seg om testing av nye sensorer eller gjennomføring av spesifikke forskningsprosjekter, så ønsker vi samarbeidspartnere velkommen til å bruke observatoriet som en plattform for å utforske kystmiljøet.

Hvis du ønsker å henge på et instrument kontakt Lone Jevne eller Tove Gabrielsen.

Bilde av utsett, med (fra høyre) Kristoffer Monrad, Lone Jevne Daniel Vogedes og mannskapet fra Farmar

Når kommer dataen?

Vi må ut fysisk for å samle inn dataen, og første runde er planlagt på starten av våren 2025. Ambisjonen er at all data vil være tilgjengelig for alle så snart som praktisk mulig, men spesielt de instrumentene eid av andre vil først måtte gjennom kvalitetssikring og i noen tilfeller analysering og publisering av data.

Veien Videre

Med denne kystmiljøstasjonen på plass, er vi et skritt nærmere en dypere forståelse av hva som skjer langs kysten vår. Dataene vil hentes ut årlig, og første batch blir tilgjengelig neste sommer. Det er mange spennende muligheter i horisonten, og vi ser frem til å dele mer innsikt og data i årene som kommer. Hvis du er interessert i å lære mer om prosjektet eller hvordan du kan involvere deg, nøl ikke med å ta kontakt med oss i Innakva LAB. 

Dette kystobservatoriet er et viktig skritt på veien mot en bedre forståelse av kystmiljøet vårt, men det er bare begynnelsen. For å sikre en bærekraftig utvikling av våre blå næringer, trenger vi flere slike initiativer, mer samarbeid og et mer helhetlig datagrunnlag. Dette kystobservatoriet har allerede blitt langt større enn det vi håpte når vi fikk tildelt penger fra Blått Kompetansesenter Sør for å kjøpe inn en CTD, mest takket være Toves nettverk. Men dette er et eksempel på at vi Sammen kan bygge den kunnskapen som er nødvendig for å sikre en bærekraftig utvikling av kysten vår.

Lone Jevne

Daglig leder Innakva LAB

Telefon: 99502954

Mail

Forrige
Forrige

Produserer flatøsters i Lyngdal

Neste
Neste

Kimtall analyse